Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Χιλιάδες παιδιά νεκρά λόγω της οικονομικής κρίσης

Τουλάχιστον 30.000 παιδιά στις χώρες της Αφρικής πέθαναν προτού κλείσουν τον πρώτο χρόνο ζωής λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, η οποία είχε πολύ μεγάλο αντίκτυπο στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, δήλωσε στη Γενεύη η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι.

Η κρίση προκάλεσε ταυτοχρόνως "την αύξηση των υφισταμένων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", σημείωσε επίσης, μιλώντας κατά την έναρξη της συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

"Υπολογίζεται ότι στην Αφρική, οι (οικονομικές) κρίσεις οδήγησαν στη φτώχεια 7 ως 10 εκατομμύρια ανθρώπους", υπογράμμισε επικαλούμενη τον οικονομολόγο της Παγκόσμιας Τράπεζας Σάντα Ντεβαρατζάν. Και προσέθεσε: "Ως αποτέλεσμα της ύφεσης, 30.000 ως 50.000 παιδιά μπορεί να μην έκλεισαν το πρώτο έτος ζωής".

Όσον αφορά στα σχέδια για το μέλλον, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι το Συμβούλιο και το γραφείο της θα επικεντρωθούν σε θέματα διακρίσεων βάσει της φυλής και του φύλου, σε ζητήματα οικονομικών ανισοτήτων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εντάσσονται στο πλαίσιο της μετανάστευσης και των ενόπλων συγκρούσεων.