Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2010

Ανέστειλε τις εργασίες του το WFP στη νότια Σομαλία

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ανέστειλε τις εργασίες του στο μεγαλύτερο τμήμα της νότιας Σομαλίας εξαιτίας απειλών σε βάρος του προσωπικού του και των απαράδεκτων αιτημάτων των ανταρτών αλ Σαμπάαμπ που ελέγχουν την περιοχή, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του WFP.

«Οι απαράδεκτοι όροι και τα αιτήματα από τις ένοπλες ομάδες έχουν δημιουργήσει προβλήματα στις προσπάθειες που καταβάλλει το WFP να προσεγγίσει τα περισσότερο ευπαθή άτομα στην νότια Σομαλία. Παρά την αναστολή των εργασιών, το WFP παραμένει ενεργό στο μεγαλύτερο τμήμα της κεντρικής και βόρειας Σομαλίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Μογκαντίσου», ανέφερε προς το πρακτορείο Ρόιτερ ο εκπρόσωπος Πήτερ Σμέρντον.

Πρόσθεσε, όμως,ότι είναι ουσιαστικά αδύνατο να φθάσει βοήθεια σε περίπου ένα εκατομμύριο γυναίκες, παιδιά και άλλες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Περίπου τα τρία τέταρτα από τα 3,76 εκατομμύρια Σομαλούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια βρίσκονται συγκεντρωμένοι στη κεντρική και νότια Σομαλία. Οι περισσότερες από τις περιοχές αυτές ελέγχονται από την ανταρτική οργάνωση αλ Σαμπάαμπ, που η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι είναι παρακλάδι της Αλ Κάϊντα στην Σομαλία.

Από τις συγκρούσεις στη Σομαλία έχουν χάσει την ζωή τους περίπου 19.000 άμαχοι από την αρχή του 2007 ενώ περίπου 1,5 εκατομμύριο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Εν μέσω του χάους που επικρατεί, δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας υποστηρίζουν ότι έχει γίνει η αφρικανική χώρα καταφύγιο για ενόπλους ισλαμιστές που καταστρώνουν επιθέσεις τόσο στην περιοχή όσο και έξω από αυτή.

Σύμφωνα με τον Σμέρντον, η αλ Σαμπάαμπ ελέγχει το 95% της περιοχής όπου δραστηριοποιείται το WFP με αποτέλεσμα να του δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην διανομή της βοήθειας.

Το Νοέμβριο οι αντάρτες έθεσαν αυστηρούς όρους για τις υπηρεσίες αρωγής που δραστηριοποιούνται στη νότια Σομαλία. Μεταξύ αυτών είναι και ο όρος να μην εργάζονται γυναίκες στις υπηρεσίες και να καταβάλλονται κάθε έξι μήνες 20.000 δολάρια για προστασία, δήλωσε ο Σμέρντον και πρόσθεσε ότι αργότερα οι αντάρτες ζήτησαν το WFP να σταματήσει κάθε δραστηριότητα από την 1η Ιανουαρίου 2010, κάτι που το WFP έλαβε σοβαρά υπόψη του, σύμφωνα με τον ίδιο.