Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2009

Όσοι υποφέρουν περισσότερο από τις κλιματικές αλλαγές πρέπει να συναποφασίζουν για τη διαχείριση των πόρων για το κλίμα

Η Mary Robinson, πρώην Πρόεδρος της Ιρλανδίας και πρώην Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Gro Harlem Brundtland, πρώην Πρωθυπουργός της Νορβηγίας και η Margot Wallström, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνουν έκκληση για αλλαγή στον τρόπο διοίκησης των οργανισμών που διαχειρίζονται τα χρήματα για το κλίμα.

Σε έγγραφο που παρουσίασαν στο Γραμματέας του UNFCCC, Yvo de Boer στη Συνάντηση της Κοπεγχάγης αναφέρουν ότι οι γυναίκες, τα παιδιά, οι αυτόχθονες πληθυσμοί και οι μικροκαλλιεργητές πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διοίκηση των οργανισμών που διαχειρίζονται χρήματα για την κλιματική αλλαγή.

«Δεν είναι η πολική αρκούδα που είναι το σύμβολο για τις κλιματικές αλλαγές, είναι η αγρότισσα που καλλιεργεί ένα μικρό κομμάτι γης και ήδη υποφέρει πολύ» δήλωσε η Mary Robinson σε συνέντευξη Τύπου στην Κοπεγχάγη την Τετάρτη. «Τριακόσιες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν πέρσι εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών» πρόσθεσε.

«Είμαστε υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αναπτυξιακών στόχων» δήλωσε η Margot Wallström. «Στις προετοιμασίες για τη συνάντηση παρατηρήθηκε μια σοβαρή έλλειψη εμπιστοσύνης. Βρισκόμαστε εδώ για να βοηθήσουμε να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη. Μιλάμε για τους νέους ανθρώπους που δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς ηγέτες τους. Εάν αποτύχουμε εδώ το τίμημα θα είναι μεγάλο» πρόσθεσε.

Ο Tom Sharman, Υπεύθυνος της Εκστρατείας για την Κλιματική Αλλαγή της ActionAid δήλωσε ότι «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με ένα σύστημα όπου αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο από τις κλιματικές αλλαγές δεν έχουν λόγο για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που θα ξοδευτούν στο όνομά τους. Η έκκληση των επιφανών πολιτικών είναι πολύ γενναία. Οι ηγέτες του κόσμου θα πρέπει να τη λάβουν υπ’ όψιν.»