Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

UNICEF: Εκατό παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε ημέρα στη Ζιμπάμπουε

Η υγεία των παιδιών και των γυναικών της Ζιμπάμπουε, ιδιαίτερα στις πιο φτωχές περιοχές της χώρας, παρουσιάζει οξεία επιδείνωση, καθώς εκατό παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε ημέρα από ιάσιμες ασθένειες, προειδοποιεί με έρευνα του το Ταμείο του ΟΗΕ για τα παιδιά (UNICEF).

Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε από κοινού με το υπουργείο Υγείας της Ζιμπάμπουε από τον Μάιο τα ποσοστά της θνησιμότητας των παιδιών κάτω των πέντε ετών έχει αυξηθεί κατά 20% από το 1990.

Όπως αποκάλυψε η μελέτη, βασικοί τομείς για τη λειτουργία της Ζιμπάμπουε, όπως οι τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, πραγματοποίησαν ελεύθερη πτώση κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών της διακυβέρνησης της χώρας από τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης, ο πληθωρισμός της Ζιμπάμπουε σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ, ενώ την ίδια ώρα η χώρα επλήγη από την χειρότερη επιδημία χολέρας στην Αφρική τα τελευταία 15 χρόνια.

"Το αποτέλεσμα της έρευνας υπογραμμίζει την επιδείνωση που σημειώθηκε στους κοινωνικούς τομείς τα τελευταία χρόνια και τις τραγικές συνέπειες που προκάλεσε", δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF στην Χαράρε, Δρ. Πίτερ Σαλάμα.

Σύμφωνα με τον κ. Σαλάμα, οι κυριότερες αιτίες θανάτου των παιδιών κάτω των πέντε ετών είναι το AIDS/HIV, οι διαταραχές των νεογέννητων, η πνευμονία και η διάρροια. Η έρευνα των Ηνωμένων Εθνών έδειξε ακόμη ότι οι μισές από τις έγκυες γυναίκες που ζουν σε αγροτικές περιοχές φέρνουν στον κόσμο τα παιδιά τους στις κατοικίες τους, χωρίς τη βοήθεια ειδικών.

Εκατοντάδες κλινικές που βρίσκονταν σε αγροτικές περιοχές και δέχονταν έγκυες γυναίκες έχουν κλείσει ή έχουν έλλειψη σε βασικά φάρμακα. Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα δύο στα τρία παιδιά δεν διαθέτουν πιστοποιητικά γέννησης.