Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Με... ψίχουλα στη Σύνοδο του ΟΗΕ για τον επισιτισμό

Χωρίς τους καλύτερους οιωνούς και το σπουδαιότερο, χωρίς στόχους που θα δικαιολογούσαν κάποια αισιοδοξία αρχίζει στη Ρώμη, τη Δευτέρα, η Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για τον επισιτισμό.

Εκκληση για μεγαλύτερη χρηματοδότηση απευθύνει ο γενικός διευθυντής του FAO, ενώ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προβλέπουν αποτυχία αν οι κυβερνήσεις εξακολουθήσουν να διαθέτουν ψίχουλα για τον παιδικό υποσιτισμό. Το προσχέδιο του τελικού κειμένου δεν περιλαμβάνει τον στόχο εξάλειψης της πείνας μέχρι το 2025, στόχο που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Εθνη, και ούτε τη δέσμευση για την παροχή 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αγροτική βοήθεια που ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) θεωρεί απαραίτητη στις ερχόμενες δεκαετίες.

Σύμφωνα με στοιχεία του FAO η πείνα πλήττει (σε ύψος ρεκόρ) 1,02 δισεκατομμύριο ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο ή έναν στους έξι ανθρώπους, με τη μεγάλη οικονομική κρίση, τις υψηλές τιμές των αγαθών, την ξηρασία και τους πολέμους να ενοχοποιούνται για τη μεγάλη επιδείνωση της κατάστασης.

Το κείμενο, που είναι ουσιαστικά το προϊόν των διαπραγματεύσεων εκπροσώπων από τις 192 χώρες-μέλη του FAO, έχει στόχο την εκπόνηση στρατηγικής που δίνει έμφαση στην ανάπτυξη με βάση τις ανάγκες των χωρών των οποίων οι κάτοικοι δίνουν μάχη ενάντια στον υποσιτισμό.

Η Σύνοδος από τις 16 έως τις 18 Νοεμβρίου στη Ρώμη υπόσχεται την αύξηση της επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας που αφορά την ασφάλεια τροφίμων, χωρίς όμως να θέσει συγκεκριμένους στόχους ή χρονοδιαγράμματα.

Ταυτόχρονα, έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα επισημαίνει ότι η χρηματοδότηση από τις πλούσιες χώρες των προσπαθειών καταπολέμησης του υποσιτισμού έχει παραμείνει στάσιμη για επτά χρόνια και μετά βίας αρκεί να καλύψει το 3% των κονδυλίων που απαιτούνται για να μειωθούν οι 3,5-5 εκατομμύρια θάνατοι παιδιών κάτω των πέντε ετών, εξαιτίας του υποσιτισμού.