Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Περίπου 200 εκατ. παιδιά κάτω των πέντε ετών υποσιτίζονται

Περίπου 200 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών στις αναπτυσσόμενες χώρες υποφέρουν από καθυστέρηση της σωματικής ανάπτυξης λόγω του χρόνιου παιδικού και μητρικού υποσιτισμού, όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Unicef

Σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο «Παρακολουθώντας την Πρόοδο στην Παιδική και Μητρική Ανάπτυξη», η κατάσταση αυτή μπορεί να αποφευχθεί αν η διεθνής κοινότητα τηρήσει τις υποσχέσεις της σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, τη διατροφή και τη βιώσιμη γεωργία.

«Ο υποσιτισμός κλέβει από ένα παιδί τη δύναμη του. Ασθένειες στις οποίες θα έπρεπε κανονικά να είναι σε θέση να αντισταθεί γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες. Περισσότερο από το ένα τρίτο των παιδιών που πεθαίνουν από πνευμονία, διάρροια ή από άλλες ασθένειες θα μπορούσε να είχε επιβιώσει αν δεν υπέφερε από υποσιτισμό», δήλωσε η Αν Βένεμαν, εκτελεστική διευθύντρια της Unicef.

«Επιπλέον, η υγεία αυτών που επιβιώνουν από τον υποσιτισμό είναι χειρότερη για ολόκληρη τη ζωή τους ενώ επηρεάζονται και οι πνευματικές τους ικανότητες, κάτι που περιορίζει την ικανότητα τους να μαθαίνουν και τις πιθανότητες να λάβουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Είναι δυνατό να παγιδευτούν σε ένα κύκλο κακής υγείας και φτώχειας που μπορεί να διαρκέσει για πολλές γενιές» προσθέτει η κ. Βένεμαν.

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι πάνω από το 90% των παιδιών που παρουσιάζει καθυστέρηση στην ανάπτυξη ζει στον αναπτυσσόμενο κόσμο της Αφρικής και της Ασίας.