Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

923 εκατομμύρια άνθρωποι κάτω από το όριο της πείνας!

Σήμερα ο υποσιτισμός απειλεί περίπου 850 εκ. ανθρώπων στον πλανήτη και περίπου 40 εκ. πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πείνα.

Ο υποσιτισμός δεν ορίζεται μονάχα ως έλλειψη τροφίμων, αλλά και ως έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών που θέτουν άμεσα σε κίνδυνο την υγεία και την ανθρώπινη ζωή. Υπολογίζεται ότι 2 δις. άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια έλλειψη θρεπτικών ουσιών ενώ το 55% των παιδικών θανάτων στον αναπτυσσόμενο κόσμο, οφείλεται στη χαμηλής θρεπτικής αξίας διατροφή.

Το 2007 προστέθηκαν, λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων, επιπλέον 75 εκατομμύρια άνθρωποι στο ποσοστό του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της πείνας, αυξάνοντας συνολικά τον αριθμό τους σε περίπου 923 εκ. παγκοσμίως.

Η αύξηση των τιμών των τροφίμων ανέτρεψε και επιβράδυνε την θετική πορεία που υπήρχε για την επίτευξη του στόχου της χιλιετίας, την μείωση, δηλαδή, στο ήμισυ του πληθυσμού που υποφέρει από την πείνα μέχρι το 2015.

Από την άλλη πλευρά, το αγροτοδιατροφικό μοντέλο της δύσης δημιούργησε καινούργια πρότυπα διατροφής.

Η υπερεντατικοποίηση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής γεωργικών προϊόντων ζωικής και φυτικής προέλευσης, η ραγδαία ανάπτυξη τεχνολογιών επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων και η υπερκατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων, οδήγησαν στην αύξηση των διατροφογενών ασθενειών.

Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2020, η παχυσαρκία καθώς και οι επιπλοκές που δημιουργεί (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, καρκινογενέσεις) θα ευθύνονται για το 72% των θανάτων.