Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Το όριο του ενός δισ. ανθρώπων ξεπερνά φέτος η παγκόσμια πείνα

Οι άνθρωποι που υποσιτίζονται σε όλο τον κόσμο θα ξεπεράσουν το 2009 το ιστορικό όριο του ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO). Η επιδείνωση της κατάστασης αποδίδεται στην οικονομική κρίση.

Τα θύματα της πείνας αναμένεται να αυξηθούν φέτος σε παγκόσμιο επίπεδο κατά περίπου 11% στα 1,02 δισ., εκτιμά ο FAO, βασισμένος σε μελέτη της υπηρεσίας Οικονομικών Ερευνών του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας.

«Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει συμβεί το ένα έκτο της ανθρωπότητας να είναι θύμα υποσιτισμού» σημειώνει ο FAO σε προκαταρκτική έκθεση του για την έλλειψη διατροφικής ασφάλειας.

«Η σιωπηλή κρίσης της πείνας [...] αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια» δήλωσε στη Ρώμη ο γενικός διευθυντής του FAO Ζακ Ντιούφ.

Η κατάσταση αυτή «δεν είναι αποτέλεσμα μιας κακής σοδειάς σε παγκόσμιο επίπεδο», αλλά οφείλεται «στην παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία προκάλεσε ελάττωση των εισοδημάτων και σε απώλειες θέσεων εργασίας, μειώνοντας την πρόσβαση των φτωχών στα τρόφιμα».

Το σύνολο σχεδόν των υποσιτιζόμενων ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες, το πρόβλημα όμως είναι αισθητό και στις ανεπτυγμένες, όπου 15 εκατ. άτομα δεν βρίσκουν αρκετά τρόφιμα.

Τα θύματα υπολογίζονται σε «642 εκατομμύρια στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, 265 εκατομμύρια στην υποσαχάρια Αφρική, 53 εκατομμύρια στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, 42 εκατομμύρια στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και σε 15 εκατομμύρια στις αναπτυγμένες χώρες».