
Κι αυτός ο αριθμός θα ξεπεραστεί – παρά το δεύτερο κατά σειρά ρεκόρ σοδειάς παγκοσμίως – επειδή οι άνθρωποι αδυνατούν ν’ αγοράσουν τις παραγόμενες τροφές.
Οι πλούσιες χώρες έχουν αποτύχει στην παροχή των υποσχόμενων χρημάτων που θα έδιναν ώθηση στην γεωργία των χωρών του Τρίτου Κόσμου, η οικονομική κρίση κρατάει τις αναπτυσσόμενες χώρες μακριά από τους πόρους και οδηγεί τους ανθρώπους τους σε μεγαλύτερη φτώχεια και η βοήθεια προς τους λιμοκτονούντες αναμένεται ν’ αρχίζει να στερεύει τον επόμενο μήνα.
Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις ανάπτυξης, προσφάτως, κάλεσαν τον νεο-εκλεγέντα Πρόεδρο των Η.Π.Α. Μπαράκ Ομπάμα να τοποθετήσει την σιτιστική κρίση «έμπροσθεν και στο κέντρο» των προτεραιοτήτων του.
Δεκαετίες προόδου προς την μείωση της πείνας, τώρα, αντιστρέφονται απότομα καταφέρνοντας έτσι ισχυρό χτύπημα στις δεσμεύσεις των ηγετών του κόσμου, πριν από 8 χρόνια, στην σύσκεψη κορυφής τον Σεπτέμβριο του 2000, ότι «θα μειώσουν στο ήμισυ τον αριθμό εκείνων που υποφέρουν από πείνα» από τα επίπεδα του 1990 έως το 2015, ως μέρος ενός φιλόδοξου σχεδίου Στόχων Ανάπτυξης μέσα στην χιλιετία.

Μερικές χώρες – όπως Γκάνα, Περού, Μεξικό, Χιλή, Τζαμάϊκα, Κόστα Ρίκα – στην πραγματικότητα προχώρησαν μπροστά απ’ τους στόχους, ενώ άλλες – όπως η Αιθιοπία, η Νικαράγουα, και η Μοζαμβίκη ήταν σε καλό δρόμο για να τους πετύχουν. 25 αναπτυσσόμενα έθνη φαίνονταν να μπορούν να περιορίσουν στο ήμισυ τον απόλυτο αριθμό των πεινασμένων τους – και όχι απλά την αναλογία αυτών ως προς τον αυξανόμενο πληθυσμό – έως την ημερομηνία του στόχου.