Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Χρειάζονται άμεση βοήθεια οι φτωχές οικονομίες

Με την ευκαιρία της επικείμενης συνόδου κορυφής, στο Πίτσμπουργκ, ΗΠΑ, των κρατών της G20, εκ μέρους της Παγκόσμιας Τράπεζας ανακοινώθηκε στην Ουάσινγκτον, στο τέλος του τρέχοντος επταημέρου ότι, προκειμένου να βοηθηθούν οι φτωχές οικονομίες στον πλανήτη χρειάζονται άμεσα όχι λιγότερα των 11,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αν παρόμοιο ποσό ήταν διαθέσιμο (τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια τα χαλάνε αλλού τα λαμόγια και δεν μπορούν να διαθέσουν 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια στους εξαθλιωμένους ανθρώπους) τότε στις πολλές φτωχές χώρες στον πλανήτη μας θα προχωρούσαν, άμεσα, τα έργα για την Παιδεία, την Υγεία και την κοινωνική περίθαλψη, αλλά και τις υποδομές τους.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εξέδωσε μάλιστα Τόμο, ειδικώς αφιερωμένο στην τύχη των φτωχών στον πλανήτη μας εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης κι ύφεσης. Επισήμανε σ' αυτόν ότι εάν δεν συγκεντρωθεί ένα σημαντικό, έστω, ποσό, ένα τμήμα του προαναφερθέντος, «τότε οι έως σήμερα επιτευχθείσες πρόοδοι σε φτωχές περιοχές του πλανήτη μας, που κερδήθηκαν με τόσο κόπο, θα εξανεμιστούν απλά».

Επισημάνθηκε ότι οι πολύ φτωχοί δεν αντιπροσωπεύονται στην ομάδα G20 --συνενώνει τα Οκτώ πλουσιότερα κράτη του κόσμου (ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Καναδάς) με τις 12 «αναδυόμενες οικονομίες» (Βραζιλία, Μεξικό, Αργεντινή, Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Ινδία,, Κίνα, Αυστραλία, Σαουδική Αραβία, Ισπανία, Νότια Αφρική).

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, 89 εκατομμύρια πολίτες στον κόσμο ζουν με 1,25 δολάριο ΗΠΑ ημερησίως. Φυσικά, με την παρούσα κρίση κάθε άλλο παρά βελτιώθηκε η καθημερινότητά τους.

Η G20, την άνοιξη στη βρετανική πρωτεύουσα, «έταξε» στους πολύ φτωχούς 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Άλλα 20 δισεκατομμύρια δολάρια «τάχθηκαν» από τους Οκτώ στην πλέον πρόσφατή σύνοδό τους, στη Λ' Ακουϊλα (Ιταλία), ειδικά για τον κρίσιμο αγροτικό τομέα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα τόνισε με μία πρόσφατη ανακοίνωση της ότι, «τα υπεσχημένα πρέπει να τηρούνται».

Πολλά τα παραδείγματα

Όμως, δε θα πρέπει κανένας να νομίσει ότι το φτωχό βιοτικό επίπεδο που διαιωνίζεται ελλείψει των απαραίτητων κρατικών κεφαλαίων, αφορά μόνον «τους αναπτυσσόμενους» της ομάδας G20 αλλά και του πλανήτη.

Παραδείγματος χάρη, στην ανεπτυγμένη Βρετανία, πολλά παιδιά ζουν εν έτει 2009 σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, ούτως ώστε η ζωή τους παραπέμπει σ εκείνη «της εποχής του Ντίκενς», όπως δήλωσε εύγλωττα η Βρετανή δασκάλα Λέσλι Γουόρντ, πρόεδρος της Ένωσης Δασκάλων και Επιμελητών (ATL).

Αλλά και στη Μαύρη Ήπειρο, περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά πεθαίνουν --κάθε χρόνο-- από ασθένειες, που προκαλούνται βασικά από την πνευμονία κι εύκολα θα προλαμβάνονταν με εμβόλια, σύμφωνα με μελέτη της ιατρικής επιθεώρησης . Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι 1,2 εκατομμύριο παιδιά κάτω των πέντε, πεθαίνουν ετησίως από τον στρεπτόκοκκο και τον αιμόφιλο της γρίπης.

Για αμφότερες, υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια, αλλά η χρήση του εμβολίου για τον αιμόφιλο της γρίπης --ελλείψει κονδυλίων-- μόλις τελευταία προωθείται προς τις φτωχές χώρες. Επιπλέον, επιστήμονες λένε ότι ο εμβολιασμός για τον πνευμονιόκοκκο --από έλλειψη κρατικού χρήματος πάλι-- δεν περιλαμβάνεται στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών σε ικανό αριθμό αναπτυσσόμενων κρατών.