Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Η οικονομική κρίση εντείνει το φάσμα της πείνας, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Διαδηλωτές έξω από τη σύνοδο διαμαρτυρήθηκαν για την πείνα, τα «μεταλλαγμένα» τρόφιμα και τα βιοκαύσιμα.

Η παγκόσμια επισιτιστική κρίση κινδυνεύει να επιδεινωθεί εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης και της αστάθειας των τιμών στα αγροτικά προϊόντα, προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

«Έχουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους που πεινούν στον κόσμο» δήλωσε ο Ντιούφ κατά την έναρξη διήμερης διεθνούς διάσκεψης για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια που πραγματοποιείται στη Μαδρίτη. «Η οικονομική αβεβαιότητα κινδυνεύει να επιβραδύνει τις επενδύσεις των αγροτών και να επιφέρει σημαντική μείωση της παραγωγής το 2009-2010» επισήμανε.

Σχεδόν 960 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποσιτίζονται, ενώ τουλάχιστον άλλοι 100.000 πεθαίνουν καθημερινά από αιτίες που σχετίζονται με την πείνα, δείχνουν τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Οι εκπρόσωποι των 95 χωρών που μετέχουν στη διάσκεψη θα συγκεκριμενοποιήσουν τις δεσμεύσεις που έλαβαν στη σύνοδο της Ρώμης τον Ιούνιο του 2008. Η «διακήρυξη της Μαδρίτης» στην οποία θα καταλήξουν ορίζει τις δεσμεύσεις τους για τον περιορισμό της πείνας σε όλο τον κόσμο.

Στη σύνοδο της Ρώμης, οι χώρες-μέλη του FAO είχαν δεσμευτεί να μειώσουν κατά το ήμισυ, έως το 2015, τον αριθμό των ανθρώπων που πεινούν. Οι περισσότερες κυβερνήσεις δεν ανταποκρίθηκαν πλήρως στις δεσμεύσεις τους και περιορίστηκαν σε πολύ μικρότερες οικονομικές παροχές.

Η επισιτιστική ανασφάλεια και οι υψηλές τιμές των τροφίμων απειλούν την ευημερία και την ασφάλεια πολλών αναπτυσσόμενων χωρών. Δεσμευόμαστε να αναπτύξουμε μια νέα συνεργασία με τις δωρήτριες χώρες, τις αναπτυσσόμενες χώρες, τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, τις ΜΚΟ, τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να συντονίσουμε καλύτερα την πολιτική για την επίτευξη των Στόχων της Χιλιετίας.

Έξω από το συνεδριακό κέντρο της διάσκεψης συγκεντρώθηκαν διαδηλωτές που διαμαρτυρήθηκαν για την παγκόσμια πείνα, τα «μεταλλαγμένα» τρόφιμα και τα βιοκαύσιμα, τα οποία κατηγορούνται ότι οδηγούν σε αυξήσεις τιμών στα γεωργικά προϊόντα.