Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Πείνα: η μεγαλύτερη τραγωδία του αιώνα

Η πείνα πιθανόν να γίνει η μεγαλύτερη ανθρώπινη τραγωδία του αιώνα, καθώς η κλιματική αλλαγή έχει αρνητικές επιπτώσεις στις καλλιέργειες εκατομμυρίων αγροτών, αποκαλύπτει μελέτη επιστημόνων.

Οι εποχές αναμένονται συρρικνωθούν κατά πολύ και τα ακραία καιρικά φαινόμενα πρόκειται να συμβαίνουν συχνότερα.

Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τις ετήσιες συγκομιδές παγκοσμίως, με καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα.

Η μελέτη αναφέρει ότι ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στο κοντινό μέλλον είναι πιθανό, να αυξήσει τη πείνα στις φτωχότερες χώρες, που αντιμετωπίζουν ήδη πολλά προβλήματα επιβίωσης.

Εκατομμύρια αγρότες θα αναγκαστούν να σταματήσουν τις παραδοσιακές καλλιέργειες τροφίμων, καθώς οι εποχές του χρόνου έχουν αρχίσει ήδη και συρρικνώνονται.

Οι αγρότες σε ολόκληρο τον κόσμο, ήδη παρατηρούν τις αλλαγές που συμβαίνουν στις καιρικές συνθήκες που οδηγούν στη φτώχεια, τη πείνα και στη κακή ποιότητα ζωής.

Οι επιστήμονες συλλέξανε στοιχεία από 15 χώρες και παρατήρησαν ότι οι βροχοπτώσεις είναι πιο σύντομες στη διάρκεια, η δύναμη του αέρα που προκαλεί καταιγίδες και θύελλες έχει αυξηθεί καθώς και οι πυκνές ομίχλες.

Οι φτωχοί αγρότες από το Μπαγκλαντές μέχρι την Ουγκάντα και τη Νικαράγουα δεν μπορούν πλέον να στηριχτούν στις καλλιέργειες που εδώ και αιώνες ασχολούνταν. Οι εποχές γίνονται πιο θερμές και πιο ξηρές και οι περίοδοι των βροχοπτώσεων μειώνονται κατά πολύ.

Το ρύζι και το σιτάρι, δύο από τις σημαντικότερες συγκομιδές παγκοσμίως που εξαρτώνται εκατομμύρια άνθρωποι, παρουσιάζουν μεγάλες μειώσεις στις παραγωγές. Η παραγωγή σιταριού αναμένεται να μειωθεί κατά 15% ή και περισσότερο μέχρι το 2020, στο μεγαλύτερο μέρος της Υποσαχάριας Αφρικής και στην Ινδία.

Η μελέτη τεκμηριώνει επίσης ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη παραγωγικότητα των εργατών αφού χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους και ιδιαίτερα όσοι εργάζονται στα χωράφια αφού κινδυνεύουν από αφυδάτωση.