Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Πρέπει να ταϊσουμε τους πεινασμένους

Πρέπει οι πλούσιες χώρες να καλύψουν το αίτημα του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (PAM) για τη χορήγηση επιπλέον βοήθειας 755 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πρέπει να συσταθεί ένας πυρήνας αντιμετώπισης της κρίσης, ο οποίος να συσπειρώνει τους επικεφαλής υπηρεσιών του ΟΗΕ, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι επικεφαλής των διεθνών οργανισμών ζήτησαν από τα κράτη να μην προσφεύγουν σε περιορισμούς στις εξαγωγές τους για να εγγυηθούν τη δική τους διατροφική ασφάλεια, διότι οι έλεγχοι αυτοί ενθαρρύνουν τη συσσώρευση, ωθούν τις τιμές στα ύψη και τιμωρούν τους πιο φτωχούς κατοίκους του πλανήτη.

Με το αίτημα αυτό συντάχθηκε και ο γ.γ. του ΟΗΕ υπενθυμίζοντας ότι ζήτησε από όλα τα κράτη να άρουν άμεσα τα μέτρα αυτά. "Δεν πρόκειται για φυσική καταστροφή, όμως για τους περισσότερους ανθρώπους είναι καταστροφή (...) Οι δωρητές πρέπει να δράσουν τώρα".

Οι τιμές του ρυζιού, που προκάλεσαν αγοραστικό πανικό, διαμαρτυρίες και ανησυχίες όσον αφορά τη διατροφική ασφάλεια, μπορεί να έχουν φτάσει στο ανώτατο επίπεδό τους και να πέσουν τις ερχόμενες εβδομάδες, καθώς οι χώρες σπεύδουν να αυξήσουν την παραγωγή τους.