Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Οι κλιματικές αλλαγές απειλούν με δίψα και πείνα τον πλανήτη

Αναμένονται «πόλεμοι για το νερό» και για τα τρόφιμα. Μόνο η λειψυδρία αναμένεται να πλήξει έως 3,2 δισ. ανθρώπους. Σε κίνδυνο το 50% της πανίδας της Ευρώπης.

Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση σε νερό μέσα σε λίγες δεκαετίες, ενώ δεκάδες εκατομμύρια άλλοι θα πλήττονται από πλημμύρες με μοιραία αποτελέσματα.

Τροπικές ασθένειες, όπως η ελονοσία, θα εξαπλωθούν. Μέχρι το 2050 οι πολικές αρκούδες θα συναντώνται κυρίως στους ζωολογικούς κήπους, αφού οι βιότοποί τους θα έχουν καταστραφεί. Για κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρχει αφθονία τροφίμων, αλλά μέχρι το 2080 εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να έλθουν αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας.

Εκθεση
Πρόκειται για μερικά από τα κύρια σημεία του δεύτερου μέρους της έκθεσης από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος, σχετικά με τις επιπτώσεις της ανόδου της θερμοκρασίας εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου, το οποίο θα εκδοθεί επίσημα στις αρχές Απριλίου.

Σύμφωνα με την έκθεση, εκατοντάδες εκατομμυρίων Αφρικανών και δεκάδες εκατομμυρίων Λατινοαμερικάνων που σήμερα έχουν πρόσβαση στο νερό θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις σε λιγότερο από 20 χρόνια. Αλλά και στην Ασία περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ελλείψεις στο νερό μέχρι το 2050.

Μέχρι το 2080, η έλλειψη νερού ενδέχεται να απειλήσει 1,1 έως 3,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους, ανάλογα με το επίπεδο των αερίων του θερμοκηπίου που τα αυτοκίνητα και η βιομηχανία θα εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα.

Θάνατοι
Τα ποσοστά θανάτων στους φτωχούς του πλανήτη από τις σχετικές με την παγκόσμια υπερθέρμανση ασθένειες, όπως ο υποσιτισμός και η διάρροια, θα αυξηθούν μέχρι το 2030. Η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός, καθώς και οι ασθένειες από την κατανάλωση μολυσμένων οστρακόδερμων, ενδέχεται επίσης να αυξηθούν.

Οι μικροί παγετώνες της Ευρώπης θα εξαφανιστούν, ενώ πολλοί από τους μεγάλους παγετώνες της ηπείρου θα συρρικνωθούν εντυπωσιακά μέχρι το 2050. Μέχρι το 2100 τα μισά από τα είδη των φυτών της Ευρώπης θα είναι τρωτά, υπό απειλή, ή θα εκλείψουν.

Απαισιοδοξία
Μέχρι το 2080, 200 με 600 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωποι με λιμό, ως αποτέλεσμα των συνεπειών από την αύξηση της θερμοκρασίας. Εξάλλου, μέχρι το 2080, περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο θα έρχονται αντιμέτωποι με πλημμύρες από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Η αιθαλομίχλη στις αμερικανικές πόλεις θα επιδεινωθεί και οι σχετικοί με το όζον θάνατοι θα αυξηθούν περίπου κατά 4,5% το 2050, σε σχέση με τα επίπεδα της δεκαετίας του 90, μετατρέποντας έναν μικρό κίνδυνο για την υγεία σε ουσιαστικό.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι υπάρχει ελπίδα αν οι διάφορες χώρες προχωρήσουν σε σοβαρή μείωση εκπομπής επικίνδυνων ρύπων, αλλά η μέχρι τώρα πορεία των εξελίξεων δεν δικαιολογεί ιδιαίτερη αισιοδοξία